رازهای 3000 ساله تابوت های اقصر: کشف بزرگ مصریان در قلب تاریخ
به گزارش تور اروپا ارزان، در دل شنهای داغ اقصر، جایی که تاریخ با هر نسیم در گوش زمان زمزمه میکند، باستانشناسان مصری پرده از رازی شگفتانگیز برداشتند؛ 30 تابوت چوبی که بیش از سه هزار سال در آغوش خاک آرمیده بودند. این تابوتها، که در مقابل معبد باشکوه حتشپسوت و در نزدیکی دره پادشاهان کشف شدند، نه تنها حامل بقایای مومیاییشده راهبان، راهبهها و حتی کودکان هستند، بلکه داستانی از باورها، هنر و زندگی مصر باستان را روایت میکنند. وزارت آثار باستانی مصر این رویداد را لحظهای تاریخی نامیده و مصطفی وزیری، دبیر کل شورای عالی آثار باستانی، آن را بزرگترین کشف مصریها در بیش از یک قرن اخیر خوانده است. همراه ما باشید تا سفری به عمق این کشف بینظیر داشته باشیم؛ جایی که رنگهای زنده تابوتها و حکاکیهای مرموزشان، هنوز پس از هزاران سال، نفس میکشند.

چند روز قبل، باستان شناسان مصری در تابوتی متعلق به یک مرد مومیایی شده را باز کردند. این کار در مقابل معبد یادبود حتشپسوت در اقصر انجام شد.
روز بیستم اکتبر، وزارت آثار باستانی مصر در حساب رسمی اینستاگرام خود، به طور رسمی از رونمایی 30 تابوت 3000 ساله تازه کشف شده اطلاع داد. تابوت ها، حاوی اجساد مومیایی شده ای متعلق به راهبان و راهبه های معابد خدایان شهر اقصر بودند.
اگر علاقمند به سفر با بهترین تور مصر هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم تور مصر از قاهره، اهرام ثلاثه و ابولهول دیدن کنید و بهترین تجربه سفر را داشته باشید.
مصطفی وزیری، دبیر کل شورای عالی آثار باستانی مصر، در مصاحبه ای با خبرنگاران این کشف را بزرگ ترین کشف مصری ها در بیش از یک قرن اخیر نامید.
تابوت هایی که بزرگ ترین کشف مصر لقب گرفته اند، اولین مجموعه از تابوت هایی هستند که پس از سال ها حفاری باستان شناسی به وسیله کارشناسان خارجی، اکنون به وسیله یک هیئت مصری کشف شده است. وزیری درباره این رویداد به خبرنگاران گفت:
آخرین کشف سال 1891 و به رهبری خارجی ها انجام شد. کشف دیگری نیز در سال 1881 و باز هم به وسیله خارجی ها انجام شد. اما... 2019 سال یک کشف مصری است. به خدا سوگند، احساس وصف ناپذیری است.
مراسم رونمایی از کشف بزرگ مصری ها در مقابل معبد یادبود حتشپسوت (Mortuary Temple of Hatshepsut) در دره پادشاهان (Valley of the Kings) در شهر اقصر انجام شد. خالد العنانی، وزیر آثار باستانی مصر، به تشریح تابوت های 3000 ساله مدفون در گورستان العساسیف (Al-Asasif Cemetery) پرداخت و گفت که آن ها پس از گذشت هزاران سال همچنان سالم هستند و رنگ هایی زنده و باورنکردنی دارند.
طبق اعلام وزیری، تابوت های باز شده حاوی بقایای زنان و مردان مومیایی شده از جمله دو کودک است که به باور کارشناسان، همگی به طبقه میانه تعلق دارند. مومیایی ها به طور کامل درون یک پارچه پیچیده شده بودند، اما جنسیت آن ها را می شد از روی دستان نقش شده روی تابوت ها دریافت. تابوت هایی که نقش دستان گگردده روی آن ها حکاکی شده بود، متعلق به اجساد زن بودند و تابوت های دارای مشت های گره شده، حاوی اجساد مرد بودند.
زاها هاواس، باستان شناس، معتقد است که کشف تابوت کودکان اتفاق نادری است. او می گوید کشف دو تابوت کودک هیجان فوق العاده ای در سراسر دنیا برانگیخته است. به گفته وی، تابوت ها مهروموم شده بودند و در دو ردیف به صورت مرتب روی یکدیگر قرار داده شده بودند. آن ها در عمق یک متری زمین دفن شده بودند.
تابوت ها مزین به طراحی ها و حکاکی های پیچیده ای، از جمله خدایان مصری، خط هیروگلیف و صحنه هایی از کتاب مردگان، هستند و بعلاوه، اوراد و جادوهایی روی آن کنده کاری شده است که گفته می گردد، روح را به سمت زندگی پس از مرگ راهنمایی می نماید. هاواس می گوید نام بعضی از مردگان روی تابوت ها حکاکی شده است.
نوشته ها نیز به خاطر حفظ رنگ های شان و خوانا بودن آن ها، از اهمیتی فوق العاده برخوردار هستند؛ این نوشته ها با وجود هزاران سال مدفون بودن زیر خاک همچنان دست نخورده اند. دلیل دست نخورده باقی ماندن آن ها این است که مصریان باستان از رنگ های طبیعی حاصل از سنگ هایی مانند آهک، بلوط قرمز و فیروزه و ترکیب آن ها با سفیده تخم مرغ استفاده می کردند. مصریان پس از اتمام نقاشی، زرده تخم مرغ را با موم شمع مخلوط می کردند و آن را روی تابوت می مالیدند تا درخشش طبیعی آن را حفظ نمایند. به این ترتیب، نوشته های تابوت همچنان خوانا و قابل مشاهده هستند.
مقامات می گویند که اولین تابوت به این خاطر کشف شد که سر آن تقریبا از خاک بیرون آمده بود. وقتی حفاران به حفاری خود ادامه دادند، 17 تابوت دیگر نیز مشاهده شد. پس از بیرون آوردن تابوت ها از زیر خاک، باستان شناسان متوجه 12 تابوت دیگر نیز در زیر آن 17 تابوت شدند. به گفته وزیری، به احتمال زیاد، تابوت ها برای در امان ماندن از سارقان معابد زیر خاک پنهان شده بودند.
در نشست خبری مربوط به بازگشایی تابوت های کشف شده، هاواس به خبرنگاران گفت که این کشف، جزئیات مهمی از حقوق تدفین در مصر باستان را فاش می نماید. یکی از این جزئیات، چگونگی احترام به مردگان صرف نظر از جنسیت یا سن آن ها است:
این کشف دانسته های ما را به عنوان مصرشناس، درباره باور به زندگی پس از مرگ تقویت می نماید.
مومیایی ها پیش از انتقال به موزه آثار باستانی مصر در نزدیکی اهرام جیزه، بازسازی و بازسازی خواهند شد. تابوت ها نیز به نمایش گذاشته خواهند شد. العنانی می گوید:
آن ها، به عنوان عاملی برای شگفتی بازدیدنمایندگان مان، به موزه بزرگ مصر (Grand Egyptian Museum) منتقل خواهند شد که در اواخر سال 2020 شروع به کار می نماید.
نتیجهگیری:
کشف تابوتهای 3000 ساله اقصر نه تنها یک پیروزی برای باستانشناسان مصری، بلکه پنجرهای رو به دنیای شگفتانگیز مصر باستان است. این تابوتها، با نقشونگارهای پیچیده و رنگهای طبیعی که در گذر زمان محفوظ ماندهاند، گواهی بر احترام عمیق مصریان به زندگی پس از مرگ و مهارت بیهمتای آنها در خلق آثاری جاودان هستند. از کودکان خردسال تا مردان و زنان طبقه میانه، هر مومیایی داستانی منحصربهفرد را در دل خود نهان دارد که اکنون در انتظار بازگویی در موزه بزرگ مصر است. این کشف، که به دست توانمند مصریان امروزی رقم خورده، نه تنها غرور ملی را برانگیخته، بلکه جهانیان را دعوت میکند تا بار دیگر به عظمت تمدنی خیره شوند که همچنان، حتی از زیر خاک، سخن میگوید و شگفتی میآفریند.