تالاب صومعه سرا فرصت پرتاب وزنه گردشگری
به گزارش تور اروپا ارزان، صدای برخورد کف قایق با سطح آب و موج هایی که به آسمان برمی خاست، همهمه مسافران در صف مانده برای سوار شدن به قایق، پیرمرد قایق ران و آن جوانکی که تازه پشت لبش سبز گردیده و با قایق موتوری اش اعضای خانواده ای را راهنمایی می نماید که جلیقه نجات به تن نمایند و آواز جیرجیرک های تالاب که برای شکستن سکوت مسابقه گذاشته اند همگی صحنه های این تابلوی نقاشی، مرداب را جذاب تر و جذاب تر می نماید.
فاطمه حسنی، مسافری که از استان سمنان به گیلان و صومعه سرا آمده در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران، آشنایی با تالاب صومعه سرا را از طریق جستجو در فضای مجازی مطرح کرد و گفت: با یک جستجو در فضای مجازی و تعاریفی که کارابرن از منطقه تالاب صومعه سرا داشتند ترغیب شدیم به تالاب بیاییم.
این مسافر ضمن فوق العاده خواندن تالاب افزود: نبود اطلاعات کافی در فضای استان درباره منطقه تالابی صومعه سرا و آشنایی اندک مردم استان و حتی شهرستان باعث سردرگمی مسافران می گردد و این مسئله سبب شد نتوانیم طبق برنامه زمان بندی خودمان پیش برویم و متاسفانه به دلیل کمبود وقت از بازدید سایر مناطق باز ماندیم.
احمد مسافر دیگری است که از کرج به تالاب آمده است، وی نداشتن امکانات اقامتی و محدود بودن این فضاها و در نتیجه گران بودن هزینه های اقامتی را از جمله مواردی می داند که از جذابیت این سفر می کاهد.
ساناز گردشگری که از لاهیجان به تالاب آمده سفرهای درون استانی را در برنامه تفریحی خود و همسرش قرار داده است، گفت: بسیاری از شهرهای ایران را دیده ام و مطمئنم اگر این فضا در استانی دیگر قرار داشت بسیار بیشتر مورد بهره برداری قرار می گرفت اما متاسفانه طبیعت زیبا و جاذبه های بکر گویا جذابیتی برای ایجاد اشتغال برای بومیان منطقه ندارد و بنابراین شاهد آمار بسیار بالای بیکاری در استانمان هستیم.
تالاب فرصت طلایی برای صومعه سرا
مهندس علی فتح اللهی فرماندار صومعه سرا در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران با بیان اینکه شهرستان صومعه سرا به جهت شرایط جغرافیایی و با توجه به موقعیتی که دارد سالانه پذیرای تعداد بی شماری از مسافران از سراسر کشور است، اظهار کرد: شهرستان صومعه سرا با توجه به پتانسیل ها و جاذبه های فراوان، دارای موقعیت خوب گردشگری است.
وی با بیان اینکه صومعه سرا با توجه به موقعیت استراتژیکی متصل به شهرستان هایی است که می تواند با بهره مندی مطلوب از فرصت ها در افزایش ظرفیت گردشگری ما اثرگذار باشد، افزود: مسافران برای رسیدن به آستارا و شهرهای غرب استان گیلان باید از صومعه سرا عبور نمایند و این مهم یک فرصت طلایی برای صومعه سرا محسوب می گردد.
فرماندار صومعه سرا با اشاره به اینکه صومعه سرا این پتانسیل را دارد که از ظرفیت ورود مسافران و گردشگران در راستای توسعه گردشگری استفاده کند، گفت: مردم امروز مشتاق هستند به مناطق خوش آب و هوا و مطبوع بروند و خوشبختانه صومعه سرا از آب و هوای خوب، طبیعت سرسبز، مردمان خوب، تنوع غذایی، تنوع جغرافیایی و پوشش گیاهی برخوردار است که این موارد خود در گردشگری موثر است.
وی با بیان اینکه زیرساخت های لازم جهت حضور مردم در استان گیلان و شهرستان صومعه سرا در آینده نزدیک فراهم خواهد شد، گفت: راه اندازی بزرگراه تهران-شمال،توسعه حمل و نقل هوایی و خطوط حمل و نقل ریلی که به زودی شاهد راه اندازی آن خواهیم بود باعث ایجاد رغبت مردم برای سفر به شمال بویژه شهرستان صومعه سرا خواهد شد و ضرورت دارد در بحث زیرساخت ها اقدامات لازم را انجام دهیم.
فتح اللهی با بیان اینکه صومعه سرا از نظر طبیعی و تاریخی دارای بسترها و پتانسیل هایی است که می توانیم با تقویت آن ظرفیت حضور مسافران در شهرستان را افزایش دهیم، توضیح داد: یکی از این ظرفیت ها از نظر تاریخی منطقه تاریخی هفت دغنان است که 1200سال قدمت دارد.
تالاب ظرفیتی بین المللی است
وی با بیان اینکه تمام کوششمان فراهم آوری شرایط برای حضور سرمایه گذاران در شهرستان است، افزود: باید زیرساخت و بسترهای لازم برای حضور سرمایه گذاران و بخش خصوصی در بحث حفظ و نگهداری از آثار، استفاده بهینه، ایجاد درآمد مناسب و اشتغال پایدار را فراهم کنیم.
فرماندار صومعه سرا متذکر شد: جذب سرمایه گذار و بخش خصوصی یکی از اولویت های اساسی در بحث گردشگری است و رونق گردشگری بدون سرمایه گذاری بخش خصوصی امکان پذیر نیست.
وی افزود: یکی دیگر از ظرفیت های گردشگری شهرستان منطقه تنیان است که به عنوان منطقه جنگلی و کوهستانی می توان از ظرفیت هایی چون سورتمه،آلاچیق و تله کابین در آن بهره برد.
فتح اللهی با بیان اینکه تالاب یکی دیگر از ظرفیت های شهرستان است، توضیح داد: تالاب ظرفیتی بین المللی است و می توان از این ظرفیت با رعایت مسائل زیست محیطی در راستای توسعه گردشگری شهرستان استفاده کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر دو فضای پذیرایی در محدوده تالاب در شهرستان وجود دارد، گفت: این تعداد فضا محدود است که می توانیم نسبت به توسعه آن اقدام کنیم و کوشش های زیادی در حال اجرا است.
فرماندار صومعه سرا با بیان اینکه سهم زیادی از منطقه حفاظت گردیده تالاب که در کنوانسیون نیز به ثبت رسیده است در شهرستان صومعه سرا واقع گردیده است و فعل و انفعالات عمرانی در آن ممنوع است،یادآور شد: بزرگ ترین چالش ما همین قضیه است و وجود بیشتر منطقه حفاظت گردیده در شهرستان صومعه سرا موجب گردیده است نتوانیم شاهد توسعه در این حوزه باشیم و در مقابل شاهد هستیم که توسعه در شهرستان انزلی براحتی امکان پذیر است.
وی به حضور دکتر کلانتری -رئیس سازمان حفاظت محیط زیست- در شهرستان صومعه سرا و بازدید از منطقه سلکه اشاره نمود و افزود: منطقه حفاظت گردیده بیشتر به سمت و سوی صومعه سرا است و محدودیت های قانونی و ضوابط برای ما ایجاد گردیده است.
تالاب گردی تفریحی پرجاذبه برای گردشگران است
فتح اللهی با بیان اینکه امروز صنعت گردشگری در دنیا یکی از منابع مهم درآمدی محسوب می گردد، توضیح داد: وجود پتانسیل های مختلف در یک شهرستان یک موهبت است و ما باید از این ظرفیت خدادادی به بهترین شکل استفاده کنیم.
وی به لای روبی رودخانه های منتهی به تالاب اشاره و اظهار کرد: تعدادی از رودخانه های منتهی به تالاب به جهت رسوب گذاری شرایط تردد را سخت نموده بودند که توانستیم با بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی نسبت به لای روبی رودخانه ها در راستای تردد آسان قایق ها و گردشگران اقدام کنیم.
این مقام مسئول با بیان اینکه تالاب گردی یکی از تفریحات است و علاقه مندان زیادی دارد، توضیح داد: گردشگری بهترین ظرفیت در راستای رونق اقتصاد، ایجاد اشتغال و...است و امروزه گردشگری به عنوان یک صنعت پردرآمد در دنیا شناخته می گردد و باید از این ظرفیت با تکیه بر توان داخلی و ظرفیت ها استفاده کرد.
وی به خطرات پیش روی محیط زیست تالاب اشاره و اظهار کرد: در بحث تالاب مشکلاتی وجود دارد و رودخانه هایی که از بالادست وارد تالاب می شوند بر کمیت و کیفیت آب اثر می گذارند و این در حالیست که در برخی مکان ها فاضلاب هایی ایجاد گردیده است. روستاهایی که در مجاورت تالاب قرار دارند در خصوص فاضلاب ها اقدامات بین المللی خوبی با همکاری جایکا،استانداری و آب و فاضلاب روستایی در راستای طراحی و اجرای پکیج هایی برای تصفیه خانه ها انجام شده است.
صومعه سرا، قطب تالاب گردی
فرماندار صومعه سرا با بیان اینکه در برخی از نقاط رسوباتی که وارد تالاب می گردد اگر بماند و لایه برداری نگردد تردد و جابه جایی قایق ها را با مشکل روبرو می نماید،ادامه داد: رسوب برداری از تالاب با بیل های شناور امکان پذیر است که استفاده از آن با توجه به عدم وجود آن در گیلان، محدودیت های خاص خود را دارد و تمام کوششمان فراهم آوری بستر مناسب برای استفاده از ظرفیت تالاب به بهترین شکل است.
فتح اللهی در پاسخ به این سوال که صومعه سرا به جهت وجود کثرت تالاب ها این امکان را دارد که به قطب تالاب گیلان تبدیل گردد،افزود: مطمئناً به جهت کثرت تالاب این ظرفیت در شهرستان وجود دارد اما در صورتی که بتوان فکری برای محدودیت ها و ضوابط زیست محیطی کرد و در حال حاضر فعل و انفعلات در حوزه تالاب ممنوع است و قدرت مانور ندارد.
وی به چگونگی معرفی و شناساندن تالاب اشاره و توضیح داد: اولین موضوع مهم در بحث معرفی تالاب فراهم آوری زیرساخت ها است و باید امکانات رفاهی، اقامتی و...برای حضور گردشگران مهیا باشد تا بتوانیم نسبت به معرفی تالاب و حضور گردشگران اقدام کنیم و اگر زیرساخت ها آماده نباشد ممکن است به نتایج و اثرات منفی دست یابیم.
فتح اللهی با بیان اینکه در کوششیم تا با استفاده از ظرفیت های بوم گردی در روستاهایی چون صوفیانده و سیاه دوریشان بدنبال جذب و ترغیب مسافران و گردشگران به شهرستان باشیم،یادآور شد: اگر از فرصت ها بدرستی استفاده نکنیم فرصت تبدیل به تهدید می گردد. تالاب یک فرصت برای شهرستان است که عدم استفاده صحیح از آن می تواند تهدیدی در توسعه، اقتصادی و...باشد.
فرماندار صومعه سرا در انتها با بیان اینکه در مقاطعی از سال نظیر تعطیلات نوروزی، اواخر هفته و... شاهد حضور مسافران و گردشگران از نقاط مختلف کشور در تالاب صومعه سرا هستیم،ابراز کرد: ایجاد فضاهای گردشگری در ماندگاری مسافران تاثیرگذار است و مشاهده می گردد پایه کار وجود دارد و باید از لحاظ زیرساختی منطقه را تقویت کنیم. این در حالی است که حضور چند ساعته مسافران در شهرستان گردشگری محسوب نمی گردد و باید نسبت به مانایی مسافران در شهرستان کوشش کنیم.
روند توسعه گردشگری تالاب به کندی انجام می گردد
در ادامه علیرضا مهرگان مسئول میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری صومعه سرا در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران-منطقه گیلان،با بیان اینکه تالاب حاشیه شهرستان صومعه سرا از اهمیت ویژه ای در گردشگری برخوردار است،اظهار کرد: بیشتر مناطق حفاظت گردیده در سمت شهرستان صومعه سرا قرار گرفته است و این موضوع باعث گردیده در طول سالیان گذشته روند توسعه گردشگری تالاب به کندی انجام گردد.
وی افزود: با برنامه هایی که در حال اجرا است مسیر توسعه گردشگری با ظرفیت های موجود رو به رشد است و یکی از این راه ها که با حمایت های فرماندار و نماینده محترم شهرستان درحال انجام است لایروبی مسیرهای ورودی به تالاب است که این کار در روند حرکت قایق ها سرعت عمل می بخشد.
مهرگان افزود: توسعه اسکله ها در حاشیه تالاب یکی دیگر از راهکارهایی است که در حال حاضر دو اسکله در روستای صوفیانده در حال طی کردن روند اخذ مجوزات لازم هستند.
وی گفت: یقیناً برای توسعه گردشگری هر منطقه باید زیرساخت ها، آماده و مهیا برای پذیرایی از گردشگران باشد که خوشبختانه این امر در شهرستان در حال اجرا است.
منطقه پرنده نگری سلکه جاذبه ای منحصربفرد در صومعه سرا
مهرگان به تقاضای احداث خانه های بوم گردی در صوفیانده و سیاه درویشان و هندخاله صومعه سرا اشاره نمود و گفت: در آینده نزدیک با احداث این واحدها توسعه گردشگری به نحوی مطلوبی رشد خواهد داشت.
وی با یادآوری اینکه اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری صومعه سرا هم با برگزاری جشنواره توت فرنگی و گلدهی لاله های تالابی یاری شایانی در شناخته شدن این منطقه داشته است ،توضیح داد: همچنین با معرفی روستای صوفیانده بعنوان روستای هدف گردشگری که در حاشیه تالاب واقع است روند توسعه به نوعی دیگر در حال اجرا می باشد. منطقه بسیار زیبای گاز گیشه در داخل تالاب از جمله مناطقی می باشد که دیدن آن را به همه توصیه می کنم.
مسئول میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری صومعه سرا در انتها به بازدید بسیاری از مسافران از انزلی و صومعه سرا بوسیله قایق از این منطقه اشاره و اظهار کرد:منطقه پرنده نگری سلکه که همه ساله محل مهاجرت بسیاری از پرندگان است یکی از مناطقی است که زیبایی منحصر بفردی دارد و می توان با برنامه ریزی دقیق در آینده، گردشگران در تمام فصول سال از این محل بازدید نمایند.
منبع: خبرگزاری ایسنا