نگاهی به معماری صخره ای و اتاقک صخره ای تل تخت در روستای ناناس

به گزارش تور اروپا ارزان، وجود نزدیک به 20 مورد از مقابر و دخمه های صخره ای در استان که عمدتاً به دوره اورارتوها تعلق دارند شاهدی بر این مدعاست.

نگاهی به معماری صخره ای و اتاقک صخره ای تل تخت در روستای ناناس

جهت دریافت خدمات پتینه نقاشی ساختمان با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.

یکی از این مقابر صخره ای، مقبره صخره ای معروف به تل تخت ناناس شامل بقایای یک قلعه نظامی اورارتویی و یک گوردخمه به همراه پله های صخره ای ارزشمندی است که در روستای ناناس از توابع دیزج دول ارومیه و در کوه معروف به تخت قلعه قرار گرفته است.

این گوردخمه به عنوان یکی از گوردخمه های منفرد (بدون حیاط جلویی) و از عظیم ترین اتاقک های دست کند اورارتویی در جنوب ارومیه بوده و به دلیل قرارگیری در زمین های روستای ناناس در بخش محال دول بدین نام نامیده می گردد.

دسترسی به سطح این کوه از ضلع شمالی امکان پذیر نیست، چرا که در این قسمت پرتگاه صخره ای مرتفع به عنوان دیواره صخره ای طبیعی قرار گرفته است، دسترسی به بلندای کوه از سه ضلع شرقی و غربی و جنوبی امکان پذیر است.

در دامنه شرقی این کوه بقایای ساخت و سازهای تاریخی و در دامنه جنوبی آن بقایای استحکامات تدافعی متعلق به دوران اسلامی که با توجه به سفال های سطحی به نظر متعلق به دوران ایلخانی است و بر بلندای آن آثار استحکامات دفاعی و احتمالاً مذهبی، مقدس و قلعه و یک اتاقک صخره ای سکودار وجود دارد که در نوع خود از محوطه های شاخص اورارتویی منطقه شمال غرب کشور محسوب می گردد.

فرم کلی گوردخمه به صورت مسطتیل شکل به ابعاد تقریبی 3/40 در 4/20 متر است که در نحوه ایجاد آن زوایای قائمه گوشه اتاقک کاملا مراعات شده و سقف مسطح و تخت به همراه سه تاقچه مستطیل شکل کم گود در سه ضلع دارد.

همه تاقچه ها در ارتفاع یک متری دیوار نسبت به کف ایجاد شده اند، ارتفاع سقف اتاقک از کف مقبره تقریبا دو متر بوده و سطح داخلی سقف اتاقک نیز کاملا تخت است.

فرم ورودی مقبره به شکل مستطیلی است و در کنار آن ردیفی از پله های صخره ای که با مهارت و استادی تراش داده شده ، ایجاد شده و در بخش هایی از جهت دسترسی به گوردخمه نیز معبر صخره ای پله داری تراشیده شده است.

دهانه ورودی گوردخمه به سمت شرق است و از این ورودی می توان دره و روستاهای واقع در آن را به طور کامل مشاهده کرد و همین اشراف به محیط اطراف ویژگی منحصر به فرد گوردخمه محسوب می گردد.

دهانه ورودی آن به شکل دو قاب تودرتو بوده و حد فاصل این دوقاب، شیاری وجود دارد که به نظر می رسد محل قرار دریافت در بوده است.

علاوه بر این در انتهای اتاقک مصطبه ای بر روی کف وجود دارد که طول آن تقریبا 2 متر، عرض آن 60 سانتی متر و بلندی آن از کف قریب 40 سانتی متر است که با یک پله کوچک به کف مقبره منتهی می گردد.

منبع: گردشبان
انتشار: 2 اردیبهشت 1400 بروزرسانی: 2 اردیبهشت 1400 گردآورنده: euroro.ir شناسه مطلب: 1366

به "نگاهی به معماری صخره ای و اتاقک صخره ای تل تخت در روستای ناناس" امتیاز دهید

1 کاربر به "نگاهی به معماری صخره ای و اتاقک صخره ای تل تخت در روستای ناناس" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نگاهی به معماری صخره ای و اتاقک صخره ای تل تخت در روستای ناناس"

1 دیدگاه

رهام 2 اسفند 1401

با سلام و عرض ادب
من خودم از اهالی اون منطقه هستم و بارها این اثر بی نظیر رو از نزدیک دیده ام واقعا فوق العاده س اما متاسفانه در مورد این اثر تاریخی اطلاع رسانی نشده

پاسخ به رهام
* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید