آیا کمبود ویتامین دی در فصل سرما سبب بروز اختلالات خلقی می گردد؟
به گزارش تور اروپا ارزان، دکتر فریبا کوهدانی در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران، با تاکید بر اینکه شیوع مسائل خلقی مانند افسردگی در فصول سرد سال یا بالاتر بودن آمار افسردگی در منطقه ها سردسیر جهان، به شرایط ویتامین دی بدن مرتبط است، گفت: یکی از منابع اصلی دریافت ویتامین دی، نور خورشید است که این نور نه تنها باعث تامین ویتامین دی می گردد بلکه رفتارهای افراد را هم تحت تاثیر قرار می دهد، به همین علت در افرادی که کمبود ویتامین دی دارند مسائل خلقی مانند افسردگی شایع تر است.
وی اضافه کرد: اما در فصول گرم سال به علت شدت نور خورشید و افزایش فعالیت های بیرون از خانه افسردگی کاهش می یابد؛ در واقع اندازه فعالیت ها، تفریحات و ورزش های خارج از خانه مسایلی هستند که بر روی خلق و خوی ما تاثیرگذار است در نتیجه در فصول سردتر مسایلی مانند افسردگی افزایش پیدا می نماید.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی، یکی دیگر از موارد تشدید نماینده اختلالات خلق و خوی در فصول سرد سال را شرایط اسیدهای چرب امگا3 عنوان و گفت: کمبود اسیدهای چرب امگا3 در بدن باعث ایجاد اختلالاتی روانی مانند افسردگی می گردد به همین علت در الگوی غذایی پیشنهادی ما به افراد، استفاده از منابع غذایی اسیدهای چرب است.
به گفته کوهدانی، غذاهای دریایی مهمترین منابع غذایی تامین نماینده این گونه از اسیدهای چرب هستند به همین علت معمولا مصرف ماهی، آن هم دو بار در هفته به وسیله متخصصان تغذیه توصیه می گردد. یکسری منابع گیاهی مانند گردو و تخم کتان هم در افرادی که ممکن است دریافت منابع غذایی دریایی آن ها کم باشد، تامین نماینده اسیدهای چرب امگا3 هستند.
زنان بیش از مردان دچار اختلالات خلقی می شوند
وی با تاکید بر اینکه بخشی از اختلالات افسردگی به ویژه در میان زنان، مربوط به تغییرات هورمونی است، توضیح داد: کمبود ویتامین دی و اسیدهای چرب امگا 3 چه در مردان و چه در زنان باعث اختلالات خلقی خواهد شد اما در میان خانم ها به دو علت این اختلالات ممکن است بیشتر مشاهده گردد.
کوهدانی شرح داد: سندرم قاعدگی یکی از عوامل بیشتر بودن اختلالات روحی روانی زنان نسبت به مردان است که در دوره های قبل و بعد از سیکل ماهیانه به وجود می آید. این اختلالات ممکن است با علائم متفاوتی همچون علائم جسمی یا روحی و روانی همراه باشد که می تواند منجر به ناراحتی های عمومی، اضطراب، افسردگی، خستگی، حالت گرفتگی عضلانی، درد در ناحیه شکم یا سینه گردد که تمامی به علت تغییرات هورمونی است.
این متخصص تغذیه، تغییرات هورمونی که در طی سیکل ماهیانه رخ می دهد را عامل به هم خوردن تعادل هورمونی دانست که می تواند در ساخت یکسری تنش های عصبی نقش داشته باشد که مصرف برخی از مواد غذایی ممکن است باعث کاهش این قضیه شوند.
کوهدانی درباره این مواد غذایی گفت: در این مورد مواد غذایی حاوی ویتامین ب 6 یا کلسیم از اهمیت بیشتری برخوردارند.
مصرف برنج و نان های سفید نقش برجسته ای در تشدید اختلالات خلق و خوی دارند
این رژیم درمانگر، یادآور شد: کسانی که رژیم غذایی پر نمک استفاده می نمایند یا به اندازه زیاد از کربوهیدارتهای تصفیه شده مانند نان های سفید یا شیرینی ها یا برنج سفید استفاده می نمایند این اختلالات بالاتر است که بخش مهمی از این اختلالات عصبی، افسردگی و اضطراب است.
وی تاکید نمود: به همین علت اگر رژیم غذایی بر پایه منابع گیاهی مانند غلات کامل، میوه ها و سبزی ها باشد کمتر شاهد اوج گیری اختلالات روحی روانی در افراد خواهیم بود.
کوهدانی درباره منابع کلسیم هم گفت: بهتر است منابع پروتئینی کم چرب یا بدون چربی مورد استفاده قرار گیرد. لبنیات کم چرب به شدت توصیه می گردد و نوشیدنی هایی که پایه آنها سویا باشد تا به علت داشتن مواد پیتواستروژنی، بتواند اختلالات را کاهش دهد.
وی با یادآوری اینکه در مقطع یائسگی هم اختلالات رفتاری در خانم ها افزایش پیدا می نماید، تشریح کرد: اختلالات هورمونی در زنان یائسه، باعث افسردگی می گردد اما بروز و نمود و تشخیص آن به علت اینکه با علائم جسمی همراه است سخت و مشکل است زیرا بیماری های جسمی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت و سرطان هم ممکن است همراه با اختلالات روحی باشند. این بیماری ها به علت اینکه استرس و خطرات افسردگی را افزایش می دهند با افسردگی هایی که علت آنها صرفا مسایل هورمونی دوره یائسگی است اشتباه گرفته می شوند.
افسردگی به هر علتی باید به سرعت درمان گردد
این متخصص تغذیه یادآور شد: افسردگی به هر علتی ایجاد گردد احتیاج مبرم به درمان دارد و عدم درمان ممکن است مسائلی را ایجاد کند تا آنجا که دریافت غذاها و لذت خوردن را مختل کند. در حقیقت زنجیره ای درست می گردد که باعث کاهش اشتها یا کاهش وزن شدید می گردد و مسائل خستگی به همراه می آورد به همین علت مراقبت های تغذیه ای در این شرایط حائز اهمیت است.
وی تاکید نمود: این اختلالات اگر درمان نگردد ماندگار و درمان نشده باقی می ماند و اختلالات جدی تری به همراه می آورد و کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد.
کوهدانی به همه مردان و زنان توصیه کرد: از انواع میوه ها و سبزیجات در برنامه غذایی به صورت متنوع استفاده نمایند زیرا در میوه ها غیر از مواد مغذی تامین نماینده سلامت روح و روان و تعادل، یکسری مواد آنتی اکسیدانی وجود دارد که می توانند تاثیرات بسزایی بر خلق و خوی بگذارند به همین علت توصیه بر این است که در فصل پاییز و زمستان مرکبات، انار، خرمالو و سایر میوه های رنگی استفاده گردد.
منبع: ایرنا زندگی