رابطه گروه خونی با افزایش ریسک ابتلا به کرونا؛ نتایج این تحقیق چقدر معتبر است؟
به گزارش تور اروپا ارزان، با شیوع ویروس کرونا کووید 19 به عنوان یک بیماری حاد تنفسی هر روز اطلاعات جدیدی در خصوص این بیماری با ابعاد ناشناخته فراوان در سرتاسر دنیا منتشر می گردد. یکی از جدیدترین مواردی که این روزها حسابی بر سر زبان ها افتاده است رابطه گروه خونی افراد و احتمال و خطر ابتلا به بیماری کرونا است. جریان از این قرار است که یک مطالعه مقدماتی جدید، ارتباطی بین گروه خون و احتمال بستری شدن با COVID-19 نشان را داده است. به گفته محققان، افراد مبتلا به گروه خونی A ممکن است بیشتر از افراد با گروه های خونی دیگر در معرض خطر ابتلا به علائم و نشانه های کرونا باشند. این مقاله جالب را از سایت پزشکی Medical News Today در مجله خبرنگاران بخوانید.
رابطه گروه خونی و خطر ابتلا به بیماری کرونا
محققان دانشگاه علم و فناوری جنوبی، در شنژن چین، با همکاری محققان سایر موسسات چینی، اخیراً تحقیقی را انجام داده اند که رابطه احتمالی بین گروه خونی و بستری در اثر عفونت SARS-CoV-2 یا همان کروناویروس جدید را آنالیز نموده است.
البته این مطالعه مقدماتی است و متخصصان دیگر هنوز فرصتی برای ارزیابی روش و یافته های این محققان نداشته اند. با این حال، آن ها مقاله مطالعاتی خود را بصورت آنلاین و به صورت پیش چاپ در دسترس عموم قرار داده اند.
آیا گروه خونی A بیشتر در معرض خطر ابتلا شدید به بیماری کرونا است؟
برای تشخیص رابطه گروه خونی با خطر ابتلا به کرونا، محققان توزیع گروه خونی را بین 2173 فرد بستری در بیمارستان های مبتلا به COVID-19 آنالیز کردند. هرکدام از این بیماران در یکی از سه بیمارستان ووهان، چین و شنژن بستری و تحت مراقبت بودند. سپس این گروه از بیماران را با یک گروه بیمار از جمعیت عمومی، در کل 3،694 نفر، در ووهان چین که مرکز شیوع کرونا در چین بود مقایسه کردند.
محققان دریافتند که نسبت افراد مبتلا به گروه خونی A در بین گروه های بستری شده با COVID-19 به طور قابل توجهی بالاتر از سایر گروه های خونی است. آنها همچنین دریافتند که نسبت افراد مبتلا به گروه خونی O در بین گروه با COVID-19 به طور قابل توجهی پایین تر از سایر گروه های خونی است.
براساس این یافته ها، نویسنده تحقیق اول، ژیائو ژائو و همکارانش گزارش دادند که: افراد مبتلا به گروه خونی A در مقایسه با سایر گروه های خونی به طور قابل توجهی بیشتر در معرض ابتلا به COVID-19 هستند در حالی که گروه خونی O به طور قابل توجهی نسبت به سایر گروه های خونی از ریسک پایین تری برخوردار است.
گفتنی است که این تیم تحقیقاتی فقط به داده هایی از افرادی که علائم آن ها به اندازه کافی شدید بود و احتیاج به بستری داشتند بسنده کردند نه افراد دارای علائم خفیف بودند و بدون مراجعه به بیمارستان در منزل خود را قرنطینه نموده بودند.
نتایج این تحقیق ممکن است کاملا تصادفی باشد
اما آیا نتایج این تحقیق به معنای آن است که افراد مبتلا به گروه خونی A باید بیشتر از بقیه نگران باشند و افراد دارای گروه خونی O یک نفس راحت بکشند؟
واقعیت این است که کارشناسان درگیر این تحقیق درباره این یافته ها شرح بیشتری ندادند و می گویند که این تحقیق رابطه علّی بین گروه خونی و حساسیت به بستری شدن با COVID-19 را نشان نمی دهد. دکتر ساکتی وییاپوری، دانشیار داروسازی قلبی و عروقی و دارویی در دانشگاه ریدینگ انگلستان تأکید می نماید که افراد دارای گروه خونی A نباید نگران نتایج این مطالعه مقدماتی باشند.
وی می گوید: شواهد کمی برای اثبات این ادعا وجود دارد و نتایج این تحقیق بیشتر یک همبستگی تصادفی بین گروه خونی A،B،O و حساسیت به عفونت ناشی از ویروس COVID-19 است. به عقیده دکتر ساکتی ویپاپوری، پارامترهای بسیار زیادی وجود دارد که به اعتبار ادعاهای [محققان] شک می نماید، و در این مطالعه مقدماتی ذکر نشده است.
بدون برقراری پیوند علّی بین [آنتی بادی] و آنتی ژن های گروه خونی A،B،O، درک این نتیجه گیری که ممکن است کاملاً تصادفی باشد سخت است. نکته مهم این است که مردم نباید در خصوص این نتایج وحشت نمایند، زیرا قطعا تحقیقات علمی بیشتر برای اثبات این ادعاها ضروری است. پس نمی توانیم بگوییم بهترین و بدترین گروه خونی برای ابتلا یا عدم ابتلا به کروناویروس کووید 19 کدام است.
علاوه بر این مطالعه حاضر، که شامل داده هایی فقط از جمعیت بسیار خاصی در چین بود، بعضی از عوامل پیچیده تر را به حساب نمی آورد، از جمله اینکه توزیع گروه های خونی براساس کشور و اقلیم متفاوت است.
با این همه اگر تحقیقات بیشتر نتایج یافته های این مطالعه را تأیید کند می تواند به متخصصان پزشکی در شناسایی افرادی که بیشتر در معرض خطر احتیاج به بستری در اثر عفونت با ویروس جدید هستند، یاری نمایند.
منبع: افق کوروش