مصرف زیاد استامینوفن چه بلایی سرتان می آورد؟
به گزارش تور اروپا ارزان، استامینوفن یک داروی رایج و نسبتاً ایمن است که یکی از پرمصرف ترین داروها در سراسر دنیا است.
متأسفانه فاصله بین حد مجاز مصرف روزانۀ دارو و مقداری که به کبد آسیب می زند بسیار اندک است و همین امر عامل بسیاری از مسمومیت ها با استامینوفن است. به همین علت، کمپانی سازندۀ تایلنول سقف مصرفی روزانۀ استامینوفن را از 4000 میلی گرم به 3000 میلی گرم کاهش داده است که داروسازان و پزشکان بسیاری با آن موافقت نموده اند.
در برخی از افراد، مقدار مجاز مصرف روزانه از این هم کمتر است. برای مثال، افراد مبتلابه بیماری های کبدی، کسانی که روزانه بیش از حد معمول از نوشیدنی های الکلی استفاده می نمایند و کسانی که با داروی ضدانعقاد وارفارین درمان می شوند ممکن است سریع تر دچار آسیب کبدی ناشی از مصرف استامینوفن شوند و باید استامینوفن را با احتیاط بیشتری مصرف نمایند.
مصرف زیاد قرص استامینوفن
استامینوفن درکل یک داروی نسبتاً ایمن است؛ اما درصورتی که، در مصرف آن زیاده روی گردد باعث ایجاد آسیب های جدی به سلامت بدن می گردد.
خوردن قرص استامینوفن به تعداد زیاد و یک باره می تواند موجب مسمومیت گردد که بسیار خطرناک است. بعلاوه خوردن قرص استامینوفن به تعداد زیاد در زمان طولانی باعث ایجاد مسمومیت حاد نمی گردد؛ اما، به کبد و کلیه و ارگان ها دیگر بدن آسیب می زند.
علائم و عوارض خوردن تعداد زیاد قرص استامینوفن
علائم مصرف بیش از حد (Overdose) استامینوفن معمولاً شامل بی اشتهایی، حالت تهوع، استفراغ و درد در قسمت راست و بالای شکم است.
اگرچه مسائل ناشی از مصرف استامینوفن در بیشتر موارد درمان پذیر است. گاهی اوقات مصرف بیش از حد این دارو می تواند به نارسایی کبد بینجامد که درصورت درمان نشدن سریعاً می تواند باعث مرگ بیمار گردد.
ازاین رو فردی که احتمالاً تعداد زیادی قرص استامینوفن مصرف نموده است (حدود هشت یا ده عدد یا بیشتر) در معرض آسیب کبدی قرار گرفته است که مهم ترین مورد از عوارض خوردن تعداد زیاد قرص استامینوفن است و برای یاری به او باید با شمارۀ 911 یا مرکز کنترل مسمومیت با شمارۀ شبانه روزی 1222-222-800 تماس بگیرید.
شخصی که استامینوفن بیش از حد مصرف نموده است معمولاً احتیاج به بستری در اورژانس یا بیمارستان و انجام تست خون جهت مشخص سطح استامینوفن در خون و سایر آزمایش های کبدی دارد. درمان می تواند شامل شستشوی معده، تجویز سرم و داروهایی باشد که به دفع سریع تر استامینوفن از بدن یاری کند.
عوارض مصرف طولانی مدت استامینوفن
استامینوفن، بعد از مصرف و جذب، در کبد پردازش و متابولیزه می گردد و درنهایت به وسیله کلیه دفع می گردد. در حالت عادی در اشخاصی که سالم هستند مصرف دوزهای پایین این دارو مسائل جدی ایجاد نمی کند. اما، در کسانی که بیماری کبدی، کلیوی یا گوارشی دارند مصرف این دارو حتی در دوزهای پایین هم می تواند آسیب برساند.
استامینوفن باعث مهار فراوری و ایجاد یک سری فاکتورهای محافظت نمایندۀ معده می گردد. مصرف طولانی مدت استامینوفن و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی دیگر، مثل پروفن، باعث آسیب پذیری بیشتر معده شده و در طولانی مدت ممکن است موجب خونریزی و زخم معده شوند.
بعلاوه دفع متابولیت های استامینوفن از کلیه و اثری که خود دارو بر عروق کلیه دارد، درصورت مصرف طولانی مدت، باعث ایجاد آسیب به کلیه می گردد که حتی می تواند به نارسایی کلیه بینجامد. افرادی که فشارخون و بیماری زمینه ای کلیوی دارند باید در مصرف این گونه داروها حساسیت بیشتری داشته باشند.
منبع: گردشبان