50 نکته راهنمای خرید حبوبات ، چرا برخی حبوبات دیرتر می پزن؟
به گزارش تور اروپا ارزان، برای خریدن حبوبات تازه، باکیفیت و زودپز باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ حبوبات از ستون های اصلی آشپزی ایرانی هستن و اگه به درستی انتخاب بشن و به خوبی نگهداری شون کنید، طعم غذاهای شما رو به مراتب بهتر می کنن. اما گاهی اوقات هنگام خرید یا نگهداری حبوبات ممکنه مرتکب اشتباهاتی بشید! همین موضوع می تونه مدت زمان لازم برای پخت غذاها رو طولانی تر کنه و حتی طعم خوشمزه ترین انواع غذا رو تغییر بده. از همه مهم تر اینکه انتخاب حبوبات بی کیفیت یا رعایت نکردن نکات مهم در روند خیسوندن یا پخت می تونه موجب ایجاد نفخ معده برای شما بشه و مسائل گوناگونی رو براتون به همراه داشته باشه. با این مقاله از در همراه ما باشید تا راهنمای خرید حبوبات تازه و باکیفیت و نکات مهم در این زمینه رو با شما به اشتراک بذاریم.

چطور حبوبات مناسب انتخاب کنیم و تفاوت های هر نوع رو بفهمیم؟
قبل از اینکه وارد دنیای متنوع حبوبات بشید و هر نوع رو با تمام جزئیاتش آنالیز کنید، لازمه بدونید خرید حبوبات فراتر از نگاه کردن به بسته بندی یا رنگ دانه هاست. موضوع اینه که هر نوع حبوبات شخصیت و ویژگی های خاص خودش رو داره؛ بعضی هاشون فوری پخته می شن و به درد غذاهای سه سوته می خورن؛ بعضی از انواع حبوبات بافت محکمی دارن و برای خورشت های طولانی پخت عالی هستن. از طرف دیگه، بعضی از حبوبات طعم ملایم و بعضی طعمی قوی دارن که باید با ادویه ها و سبزیجات هماهنگ بشن.
بنابراین، شما باید انواع حبوبات رو به خوبی بشناسید و با ویژگی های هر یک آشنا بشید و حتی روش تشخیص حبوبات باکیفیت رو بدونید تا بتونید از این منبع غذایی بی نظیر به برترین شکل ممکن بهره ببرید.
در صورت تمایل، برای خرید انواع می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
انواع حبوبات و ویژگی های هر کدام
حبوبات انواع متنوعی داره و هر نوع ویژگی ها، بافت و کاربرد خاص خودشون رو دارن. در ادامه، شما رو با معروف ترین انواع حبوبات و ویژگی های کلیدی هر کدام آشنا می کنیم:
لوبیا سفید
لوبیا سفید یکی از پرکاربردترین حبوبات برای و هست. این نوع لوبیا بافت نرم و لطیفی داره و بعد از پخت، تقریبا له نمی شه؛ مگر اینکه خیلی طولانی جوشیده باشه.
ویژگی ها:
- برای تهیه انواع خورش ها، سوپ ها و حتی سالادهای گرم مناسبه.
- دارای طعم ملایم و تقریبا خنثی که با هر نوع ادویه یا سبزیجات سازگاره.
نکات مهم هنگام خرید لوبیا سفید:
- دانه های لوبیا سفید باید یکدست و بدون لکه باشن.
- باید بوی تازگی بدن و به هیچ عنوان، بوی کهنگی یا کپک زدگی نداشته باشن.
- برای نگهداری طولانی مدت، باید داخل ظرف دربسته و دور از رطوبت نگهداری بشن.
روش آماده سازی لوبیا سفید:
- لوبیا سفید رو باید حداقل به مدت 8 تا 12 ساعت خیس کنید تا سریع تر بپزه و نفخ لوبیا سفید کمتر بشه.
- آبی که لوبیا سفید داخلش خیس خورده رو دور بریزید و لوبیا سفید رو با آب تازه بپزید.
لوبیا چیتی
لوبیا چیتی با رنگ کرم و رگه های قهوه ای روشن، گزینه ای عالی برای خوراک، ، و هستش.
ویژگی ها:
- لوبیا چیتی سریع تر از لوبیا سفید پخته می شه.
- طعم ملایمی داره و با ادویه ها و سبزیجات مختلف به خوبی ترکیب می شه.
نکات خرید و نگهداری لوبیا چیتی:
- دانه های لوبیا چیتی باید یکدست، سالم و بدون شکستگی باشن.
- همه حبوبات از جمله لوبیا چیتی نباید مرطوب شده باشن؛ چون رطوبت باعث کپک زدگی و فساد دانه ها می شه.
روش آماده سازی لوبیا چیتی:
- لوبیا چیتی رو باید به مدت 6 تا 8 ساعت خیس کنید تا سریع تر بپزه و نفخ لوبیا چیتی کمتر بشه.
- موقع پخت، کمی روغن به لوبیا چیتی اضافه کنید تا دانه ها سالم و یکدست باقی بمونن.
لوبیا قرمز
لوبیا قرمز بیشتر برای غذاهای پرادویه و خوراک های سنتی استفاده می شه. این لوبیا طعم قوی و بافت محکمی داره و برای غذاهایی که احتیاج به پخت طولانی دارن عالیه.
ویژگی ها:
- دانه های لوبیا قرمز حتی بعد از پخت طولانی در برابر له شدن از خودشون مقاومت نشون می دن.
- لوبیا قرمز برای تهیه خوراک های پرادویه و انواع خورش مثل خورشت قورمه سبزی مناسبه.
نکات خرید:
- دانه های لوبیا قرمز باید براق و سالم باشن.
- از خرید لوبیاهای ترک خورده یا ساییده شده خودداری کنید.
روش آماده سازی قورمه سبزی:
- لوبیا قرمز رو باید حداقل 12 ساعت خیس کنید تا سریع تر بپزه و نفخ لوبیا قرمز کمتر بشه.
- آبی که لوبیا قرمز داخلش خیس خورده رو حتما دور بریزید و لوبیا قرمز رو با آب تازه بپزید.
لوبیا چشم بلبلی
لوبیا چشم بلبلی از محبوب ترین انواع لوبیاست که هم طعم خوبی داره و هم ظاهر غذا رو زیبا و متفاوت می کنه.
ویژگی ها:
- لوبیا چشم بلبلی، دانه های کوچک و گرد با لکه سیاه تعیین داره.
- سریع پخته می شه و بافت نرم و لطیفی داره.
- طعم لوبیا چشم بلبلی ملایم و کمی شیرینه؛ این نوع لوبیا برای تهیه انواع خوراک و سالاد مناسبه.
نکات خرید:
- دانه های لوبیا چشم بلبلی باید سالم، یکدست و بدون شکستگی باشن.
- دانه های لوبیا چشم بلبلی باید بوی تازگی بدن و هیچ علامت کپک زدگی یا رطوبت نداشته باشن.
روش آماده سازی:
- لوبیا چشم بلبلی رو برای 6 تا 8 ساعت بخیسونید و سپس، با آب تازه بپزید.
عدس
عدس یکی از محبوب ترین حبوباتی ست که خیلی سریع می پزه و در انواع سبز، قهوه ای و قرمز دسته بندی می شه.
ویژگی ها:
- عدس سبز و قهوه ای برای تهیه انواع خورشت و غذاهای سنتی مناسب هستن.
- عدس قرمز سریع له می شه و برای تهیه سوپ و پوره یه گزینه ایده آل به حساب میاد.
نکات خرید:
- دانه های عدس باید سالم و یکدست باشن و هیچ رنگ غیرطبیعی نداشته باشن.
- داشتن بوی خاکی خفیف برای عدس کاملا طبیعیه؛ اما نباید بوی کهنگی یا کپک داشته باشه.
روش آماده سازی:
- عدس سبز و قهوه ای رو می تونید به مدت 2 تا 4 ساعت خیس کنید.
- عدس قرمز معمولا احتیاجی به خیس کردن نداره و فوری پخته می شه.
دال عدس
دال عدس (Red Split Lentil) در واقع عدس قرمز شکسته و بدون پوسته ست. یعنی عدس قرمز رو خرد و پوسته اش رو جدا کردن تا سریع تر پخته بشه و به غلظت غذا یاری کنه. دال عدس برای تهیه بعضی از انواع سوپ، آش و خوراک های سنتی عالیه.
ویژگی ها:
- دال عدس سریع پخته می شه و غلظت آش و سوپ رو بیشتر می کنه.
- هضم دال عدس به مراتب راحت تر از عدس کامله.
نکات خرید دال عدس:
- دانه های دال عدس باید سالم و یکدست باشن و هیچ لکه یا رنگ غیرطبیعی نداشته باشن.
- دال عدس باید بوی تازگی بده و به هیچ عنوان نباید کپک زده باشه.
روش آماده سازی:
- برای آماده سازی دال عدس کافیه اون رو کاملا با آب بشورید؛ احتیاجی به خیسوندن طولانی مدت نداره.
نخود
نخود یکی از پر کاربردترین انواع حبوباته که در ، آبگوشت، و انواع آش استفاده می شه.
ویژگی ها:
- نخود بافت محکم و طعم ملایمی داره.
- برای غذاهای پخت طولانی مناسبه.
نکات خرید:
- نخود تازه رنگ زرد مایل به کرم داره و ترک خورده نیست.
- نخود باید بوی تازگی بده و کپک نزده باشه.
روش آماده سازی نخود:
- نخود رو به مدت 12 تا 24 ساعت خیس کنید و سپس، با آب تازه بپزید. برای پخت سریع تر، نخود رو بعد از خیسوندن بجوشونید و بعد، دوباره آبش رو عوض کنید.
لپه
لپه یکی از حبوبات پرطرفدار در آشپزی ایرانیه و معمولا از نخود کفتری (Pigeon pea) تهیه می شه. برای تهیه لپه، نخود کفتری رو در آب خیس نموده، پوستش رو جدا می کنن و بعد به دو نیم تقسیمش می کنن.
ویژگی ها:
- زمان پخت لپه به مراتب کمتر از نخود و عدس کامله.
- برای تهیه خورشت قیمه، آش و سوپ مناسبه.
- به غلظت غذا یاری می کنه و رنگش زیباست.
نکات خرید لپه:
- دانه های لپه باید سالم، بدون بو و بدون رنگ غیرطبیعی باشه.
- رنگ روشن و یکنواخت دانه های لپه نشون دهنده بالا بودن کیفیته.
روش آماده سازی لپه:
- برای آماده سازی لپه فقط شست وشوی کامل کافیه و احتیاجی به خیس خوردن طولانی مدت نداره.
ماش
ماش یکی از انواع حبوبات کوچیک با پوسته سبز روشنه و برای تهیه آش و بعضی از سالادها استفاده می شه.
ویژگی ها:
- هضم ماش راحته و مناسب افرادیه که معده حساسی دارن.
- ماش در زمان کوتاهی پخته می شه و با سبزیجات و ادویه ها هماهنگی خوبی داره.
نکات خرید ماش:
- دانه های ماش باید ریز، سالم و بدون ترک باشن و در بسته بندی اون نباید شن و سنگ وجود داشته باشه.
روش آماده سازی ماش:
- ماش رو می تونید به مدت 2 تا 4 ساعت خیس کنید؛ ولی معمولا سریع می پزه. بعد از شست وشو و خیس خوردن هم ماش رو با آب تازه بپزید.
باقلا و باقلا سفید
باقلا و باقلا سفید همون دونه های خوراکی گیاهی هستن که به صورت غلاف رشد می کنن و در خانواده حبوبات طبقه بندی می شن.
ویژگی ها:
- دانه های باقلا و باقلا سفید باید درشت، سبز یا سفید باشن.
- باقلا طعم ملایم و کمی شیرینی داره و برای طبخ غذاهای سنتی عالیه.
نکات خرید باقلا:
- دانه های باقلا باید سالم، بدون ترک و یکدست و در عین حال، کاملا خشک و تازه باشن.
روش آماده سازی:
- دانه های باقلا و باقلا سفید رو حداقل به مدت 12 ساعت خیس کنید و موقع پخت با آب تازه و حرارت ملایم بپزید.
آماده سازی حبوبات قبل از پخت
- خیس کردن بیشتر حبوبات قبل از پخت لازمه تا نفخ شون کمتر بشه و سریع تر بپزن.
- چندین بار شست وشوی حبوبات با آب سرد برای پاک شدن خاک و ذرات اضافی ضروریه.
- ادویه و نمک رو به طور معمول باید در اواخر پخت اضافه کنید تا بافت حبوبات حفظ بشه.
- حرارت و زمان پخت رو مناسب در نظر بگیرید تا طعم و بافت حبوبات خراب نشه.
تفاوت حبوبات تازه و کهنه رو چطور بفهمیم؟
گاهی اوقات، پس از خرید حبوبات و موقع پخت متوجه می شید بعد از ساعت ها هنوز سفت و خام موندن یا طعم غذا عجیب شده. علت اصلیش اینه که حبوبات کهنه بوده. تشخیص تازه یا کهنه بودن حبوبات کار سختی نیست، فقط کافیه چند نکته رو بلد باشید:
- رنگ و ظاهر: حبوبات تازه رنگ شفاف و یکنواختی دارن. اگر کدر، خاکستری یا خیلی خشک و چروکیده باشن، یعنی کهنه هستن.
- سختی دانه: حبوبات تازه کمی نرم تر هستن و با ناخن به راحتی خط می افتن. اگر دانه ها بیش از میزان سفت و سنگی باشن نشونه کهنگی حبوباته.
- زمان پخت: اگر قبلا حبوبات هم نوعش رو امتحان کردید و این بار زمان پختش دو برابر شده، مطمئن باشید که کهنه ست.
- بو: بوی کهنگی، رطوبت یا کپک، نشونه قطعی کهنه یا ناسالم بودن حبوباته.
- یکدستی: حبوبات تازه معمولا هم میزان و هم رنگ هستن. اگه مخلوطی از دانه های رنگ پریده، شکسته و متفاوت دیدید، احتمالا این حبوبات کاملا قدیمی و نامرغوب هستن.
برترین روش نگهداری حبوبات در خانه
شاید تصور کنید نگهداری حبوبات کار سختی نیست و همین که توی کابینت باشن کافیه؛ ولی حقیقت اینه که شرایط نگهداری تاثیر زیادی روی کیفیت، طعم و حتی زمان پخت حبوبات داره. اگه از حبوبات به درستی نگهداری نکنید، به تدریج بوی کهنگی می گیرن، دیر می پزن یا حتی حشره می زنن. برای اینکه همواره حبوبات سالم و تازه دم دست داشته باشید، این نکات رو رعایت کنید:
ظرف مناسب انتخاب کنید
برترین انتخاب برای نگهداری حبوبات، ظرف های دربسته و محکم هستن. این ظرف ها باید از جنس شیشه یا پلاستیک مرغوب باشن تا رطوبت درون شون نفوذ نکنه. کیسه نایلونی اصلا گزینه خوبی برای نگهداری حبوبات نیست.
دور از نور و رطوبت نگه دارید
حبوبات دشمن رطوبت و نور مستقیم هستن. کابینت خشک و خنک برترین جاست. آشپزخونه های مرطوب یا کنار اجاق اصلا مناسب نیست.
حبوبات رو در فریزر قرار بدید
اگه میزان زیادی حبوبات خریدید و می خواید مطمئن باشید که حشره نزنه، می تونید اون ها رو داخل فریزر بذارید. این کار تخم حشرات احتمالی رو از بین می بره.
روی ظرف حبوبات برچسب گذاری کنید
روی ظرف ها نام حبوبات و تاریخ خرید رو بنویسید. این کار یاری می کنه بدونید کدوم قدیمی تره تا اول از اون بهره ببرید.
حبوبات تازه و قدیمی رو مخلوط نکنید
هیچ وقت حبوبات تازه خریداری شده رو با حبوبات قدیمی توی یک ظرف نریزید، چون کهنگی قدیمی ها کیفیت تازه ها رو هم پایین میاره.
حبوبات رو به صورت دوره ای آنالیز کنید
هر چند وقت یک بار ظرف حبوبات رو آنالیز کنید. اگه رطوبت، بوی غیرطبیعی یا علائم حشرات دیدید، اون بخش رو هر چه سریع تر جدا کنید یا در صورت لزوم، دور بریزید.
اشتباهات رایج هنگام خرید حبوبات و راهکار آن ها
در ادامه، بعضی از رایج ترین اشتباهات در خرید حبوبات و راهکار های مناسب برای هر یک از اون ها رو با شما به اشتراک می ذاریم:
خرید حبوبات صرفا بر اساس قیمت پایین
گاهی اوقات، ممکنه وسوسه بشید حبوبات ارزون تر رو خریداری کنید؛ اما حبوبات خیلی مقرون به صرفه معمولا یا کهنه هستن، یا رطوبت گرفتن، یا ناخالصی دارن.
راهکار: همواره به کیفیت دانه ها، رنگ، بو و تازگی دقت کنید و فقط قیمت رو معیار قرار ندید.
بی توجهی به بوی حبوبات
بعضی از افراد حبوبات رو فقط از روی ظاهر می خرن. در حالی که بوی کهنگی یا کپک می تونه نشونه خرابی باشه.
راهکار: قبل از خرید، یه مشت از حبوبات رو نزدیک بینی ببرید. بوی تازه و طبیعی باید بده.
توجه نکردن به یکدست بودن دانه ها
وقتی دانه ها در میزان و رنگ مختلف باشن، نشون دهنده کیفیت پایین یا مخلوط شدن حبوبات قدیمی و تازه با هم هست.
راهکار: دقت کنید دانه ها هم میزان و هم رنگ باشن.
خرید فله ای حبوبات از جاهای نامطمئن
بعضی فروشنده ها حبوبات رو در شرایط نامناسب نگه می دارن. همین موضوع باعث کپک، رطوبت یا حتی حشره زدگی می شه.
راهکار: حبوبات رو فقط از فروشگاه های معتبر خریداری کنید که محیط خشک و تمیزی دارن.
بی توجهی به تاریخ فراوری و انقضا در بسته بندی ها
بسته بندی های کارخانه ای اگه تاریخ گذشته باشن، هم کیفیت پایین دارن، هم احتمال آلودگی شون بیشتره.
راهکار: همواره تاریخ فراوری و انقضا رو چک کنید و سراغ بسته بندی های بدون اطلاعات نرید.
مخلوط کردن انواع مختلف حبوبات در خرید یا نگهداری
بعضی از افراد فکر می کنن برای صرفه جویی در خرید حبوبات می تونن چند نوع رو با هم بخرن یا توی یک ظرف بریزن. اما این کار باعث می شه نتونید زمان پخت رو کنترل کنید.
راهکار: هر نوع حبوبات رو جداگانه خریداری کنید و به صورت مجزا در ظرف مخصوص خودش نگهداری کنید.
در مجموع موقع خرید حبوبات چه نکاتی رو در نظر بگیریم؟
- همواره به رنگ و ظاهر حبوبات دقت کنید و سراغ دانه های براق، یکنواخت و بدون لک برید.
- بوی حبوبات رو آنالیز کنید و مطمئن بشید بوی کهنگی، رطوبت یا کپک نمی دن.
- حبوبات تازه معمولا زودتر می پزن؛ پس اگه خیلی سفت و سنگی به نظر می رسن، احتمالا کهنه هستن.
- دانه های شکسته، کرم خورده یا مخلوط با سنگ ریزه و شن نشونه کیفیت پایین هستن.
- همواره به یکدست بودن میزان و رنگ دانه ها توجه کنید؛ چون نشونه مرغوبیت حبوباته.
- اگه حبوبات بسته بندی می خرید، حتما تاریخ فراوری و انقضا رو روی بسته چک کنید.
- حبوبات فله ای رو فقط از فروشگاه های معتبر خریداری کنید که محصولات رو در محیط خشک و تمیز نگهداری می کنن.
- هیچ وقت فقط به قیمت پایین توجه نکنید و کیفیت رو در اولویت قرار بدید.
- برای اولین خرید، ابتدا میزان کمی خریداری کنید و امتحان کنید تا از کیفیت و زمان پخت مطمئن بشید.
- از خرید حبوبات مرطوب یا دارای بوی غیرطبیعی حتما خودداری کنید؛ چون سریع کپک می زنن، حشره می ذارن و خراب می شن.
سوالات متداول در راهنمای خرید حبوبات
چرا بعضی از حبوبات دیرتر از حد انتظار می پزن؟
چون کهنه و خشک هستن. حبوبات هر چی بیشتر بمونن، رطوبت شون از دست می ره و زمان پخت شون طولانی تر می شه.
برای کم کردن نفخ حبوبات چیکار کنیم؟
برترین کار اینه که حبوبات رو از چند ساعت قبل خیس کنید، چند بار آبش رو عوض کنید و آب حبوبات خیس خورده رو برای پخت استفاده نکنید.
حبوبات فله ای بهتره یا بسته بندی شده؟
هر کدوم مزایا و معایب خودشون رو دارن. حبوبات بسته بندی شده معمولا مطمئن تر و تمیزتره؛ ولی حبوبات فله ای اگه از جای معتبر خریداری بشه معمولا تازه تره و ارزون تر درمیاد.
می تونیم حبوبات رو برای مدت طولانی نگه داریم؟
بله، اگه در ظرف دربسته و جای خشک و خنک باشن تا چند ماه هم سالم می مونن. برای نگهداری خیلی طولانی، بهتره حبوبات رو داخل فریزر بذارید.
از کجا بفهمیم حبوبات تازه ست یا کهنه؟
رنگ براق، دانه های هم میزان، بوی طبیعی و زمان پخت کوتاه نشونه تازگیه. دانه های کدر و خیلی سفت معمولا کهنه هستن.
همه انواع حبوبات رو قبل از پخت باید خیس کنیم؟
نه همه شون. نخود و لوبیاها حتما باید خیس بخورن؛ ولی عدس و ماش معمولا بدون خیس کردن هم سریع می پزن.
برترین زمان برای خرید حبوبات چه موقع است؟
اوایل فصل برداشت، چون حبوبات تازه تر و خوش پخت تر هستن.
دال عدس چه تفاوتی با عدس قرمز داره؟
دال عدس در واقع همون عدس قرمز شکسته و پوست کنده ست که خیلی سریع تر از عدس قرمز کامل می پزه و لعاب بیشتری به غذا می ده؛ در حالی که عدس قرمز کامل کمی پوست داره و بافتش محکم تره.
منبع: افق کوروش